Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En 27-årig man döms för hets mot folkgrupp av Linköpings tingsrätt till villkorlig dom. Han döms för att ha spelat in och spridit en antimuslimsk video.

Den 11 september 2020 fick polisen ett larm om att det placerats ett eldat exemplar av koranen samt bränt bacon vid entrén till en moské i Linköping. Samma dag spreds en video på flera plattformar, där personer ses delta i händelsen där en koran eldas på en grill tillsammans med bacon och skrivna lappar med budskap som ”Nej till islam” och ”Muhammed var pedofil” ses runt grillen. Expo har tidigare rapporterat om händelsen

Videon är ljudsatt med en låt som ofta förekommer i högerextrema sammanhang, kallad ”Remove Kebab”.

LÄS MER: Koranbränning som en rasistisk provokation

– Jag hade inte åtalat om det bara hade varit att de eldade en koran. Det är inte olagligt. Det är den spridda filmen som jag menar utgör hets mot folkgrupp och där är koranbränningen bara en del. Till det ska adderas musiken, budskapen, och att den brända koranen placerades utanför en moské, sa Eva Nemec Nordh, chefsåklagare, till Expo när åtalet kom förra året. 

Tingsrätten ger henne rätt och konstaterar i sitt beslut att budskapet i videon syftar till att kränka muslimer som grupp, även om den dömde i sitt försvar hävdade att det rörde sig om kritik mot islam som religion. Att låten som hörs i videon får betydelse för domen betonas av rätten. Den skriver:

”Filmen försågs med musik starkt kopplad till moskéattacken i Christchurch. Detta kan inte uppfattas på annat sätt än som ett hot mot muslimer med anspelning på trosbekännelse. Filmen innehåller, utöver musiken, även de övriga moment som beskrivs i åtalet.”

”Remove Kebab” är en låt som används i högerextrema sammanhang. Mest uppmärksamhet fick den just vid det antimuslimska terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland, 2019. Terroristen spelade låten i anslutning till att två moskéer attackerades. 51 personer mördades och många skadades. På ett av gärningsmannens vapen stod det ”Kebab Remover” och i sitt manifest beskriver sig terroristen som ”kebab removalist”.

Ämnen i artikeln