Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var när 47-åringen satt häktad i väntan på att avtjäna ett fängelsestraff efter att han dömts för övergrepp i rättssak, våldsamt motstånd och olaga hot som en häktesanställd med befälsbefattning beslutade att han skulle avskiljas från resten av de intagna.

I polisförhör beskriver det vakthavande befälet att 47-åringen uttryckte att han inte ville ha invandrare på avdelningen han satt på, att han bråkade och blev våldsam.

Cirka ett halvår senare ringer 47-åringen till häktets centralvakt och kräver att få prata med befälet.

”Kan bli nedskjuten på gatan när som”

I telefonsamtalet, som en kollega till befälet spelar in, kallar 47-åringen häktesbefälet för ”svartskalle” och hotar honom till livet.

– Jag är med i NMR och folk kommer ta honom har jag hört. Han kommer få ett helvete, någon kommer plocka honom – skjuta ner fanstyget, säger mannen.

Han fortsätter med att upprepa att häktesbefälet kan komma att skjutas på gatan när som helst.

– Jävlas inte med mig på fel sätt, det kommer sluta i tragedi, fortsätter han.

Mannen nämner sedan att han känner personer i skinnskalleklubben Hammerskins i Värmland och att han ska leja gruppen för att de ska ”reda upp problemet”.

Mannens förehavanden på sociala medier visar också att han har samröre med NMR genom en köp- och säljgrupp för vit makt-produkter.

Lyssna på Studio Expo:

Inte första gången NMR används som hot

47-åringen är inte ensam om att använda nazistorganisationen NMR i försök att öka sitt våldskapital. En 36-årig man i Upplands Väsby dömdes i december 2023 för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

36-åringen hade blivit portad från en stockholmskrog han ville komma in på. När han trots det dyker upp vid krogens entré nekar ordningsvakterna honom inträde. Mannen blir då arg och sparkar till en dieselvärmare som står vid entrén.

När vakterna konfronterar mannen säger han att han är med i NMR, har skjutvapen hemma och att han ska döda vakterna.

En av vakterna uppger i förhör att mannen sedan plötsligt blir tyst för att sedan säga att han inte ”pratar med människor som samarbetar med judar”.

36-åringen dömdes i december 2023 mot sitt nekande för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd till villkorlig dom och 50 dagsböter á 150 kronor.

Åtalad erkänner samtalen

47-åringen som hotade ett häktesbefäl åtalas nu vid Värmlands tingsrätt för hot mot tjänsteman och förolämpning. När Expo når 47-årigen erkänner han att han ringde samtalen.

– Det var fyllesnack. Jag var full.

Du säger att du ska döda honom och att du är med i NMR?

– Jag är inte med i NMR, det kan du kolla upp.

Åklagaren åtalar också 47-årigen för förolämpning eftersom han kallade häktesbefälet för svartskalle – men det är ett brott han nekar till.

– Som min advokat sa – jag har inte sagt det direkt till honom.

Enligt Värmlands tingsrätt finns det ännu inget datum för rättegången mot 47-åringen.