Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I fredags förra veckan åtalades två 24-åriga män vid Uppsala tingsrätt för grov misshandel av en 51-årig man. Männen misstänks för att tillsammans och i samförstånd ha misshandlat 51-åringen genom att utdela slag och sparkar mot hans kropp och huvud.

Händelsen utspelade sig på en gård i trakterna kring Järlåsa i Uppsala kommun. Den 21 december 2019 samlades ett 15-tal personer på gården för att hålla ett så kallat midvinterblot. Värd för festen var en 30-årig man som har deltagit i ett flertal demonstrationer med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Merparten av övriga deltagare på tillställningen är också engagerade inom den högerextrema rörelsen. Bland annat deltog ett antal tidigare NMR-medlemmar som ingår i utbrytargrupperingen Nordisk styrka  och en tidigare frontfigur för den svenska grenen av Blood & Honour. På plats fanns också en 29-årig man som idag är kassör i föreningen Education4Future.

Ett antal festdeltagare ska ha blivit rejält berusade under kvällens gång. Framåt midnatt samlades sällskapet runt en brasa och en blotceremoni genomfördes. Någon gång under natten går sedan ett antal personer till våldsamt angrepp på 51-åringen.

Påminde om filmen A Clockwork Orange

Av förhör framgår att 51-åringen inte minns händelseförloppet i detalj, men han berättar att misshandeln skedde i en lada på gården. Han beskriver att han först blev fasthållen och fick en ”ohygglig smäll” i ansiktet. Efter att han fallit till golvet får han motta flera kraftiga slag och sparkar. Han kan inte minnas hur många som deltog i attacken men kan peka ut två personer: de båda 24-åringarna. Han beskriver hur situationen påminde honom om filmen A Clockwork Orange och att de nu åtalade männen pratade glatt med varandra under misshandeln.

Vad som kan ha föranlett misshandeln har 51-åringen ingen tydlig uppfattning om. Men han nämner i förhör att de misstänkta männen möjligen hade fått för sig att han gjort sexuella närmanden och att de under misshandeln hotade med att ”klippa av” delar av hans könsorgan. Efter att misshandeln upphört har han vaga minnesbilder av att ha blivit inföst i sin bil. När han återfår medvetandet ligger han på sidan i baksätet och bilen befinner sig i ett dike.

Tidigare dömd

De båda misstänkta 24-åringarna är goda vänner och av inlägg i sociala medier framgår att de umgås frekvent. Den ena var tidigare medlem i NMR men ingick i den skara aktivister som lämnade organisationen sommaren 2019 för att bilda Nordisk styrka. Han är sedan tidigare dömd för bland annat våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Han står för närvarande också åtalad i två andra mål för misshandel, vapenbrott och hets mot folkgrupp. Han misstänks även för misshandel i relation till en händelse i Tyresö tidigare i år. 

Den andra har deltagit i flera demonstrationer med NMR men är så vitt Expo erfar varken medlem i NMR eller Nordisk styrka.  Han har de senaste åren varit  en aktiv del av det så kallade Nätverket och har under en period arbetat som prenumerationsförsäljare för den högerextrema tidningen Fria Tider. Han är tidigare ostraffad.

Blodspår

Båda greps på gården där händelsen ska ha ägt rum några timmar efter att 51-åringen påträffats i diket. Ett antal andra festdeltagare greps samtidigt men har senare avskrivits från utredningen. Av gärningsbeskrivningen i målet framgår att åklagaren fortfarande misstänker att fler kan ha deltagit i misshandeln.

Utöver utpekandet från 51-åringen består bevisningen mot 24-åringarna bland annat av blodspår från offret på deras händer, kläder och skor. Övriga deltagare på festen var fåordiga i förhör och ingen säger sig ha vittnat händelsen. De båda åtalade medger att de närvarade på festen men förnekar brott.