Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Konspirationsteorin om ”Eurabia” sammanfattades 2005 av Bat Ye’or i boken Eurabia: The Euro-Arab Axis, och hade sitt största genomslag åren därpå. Myten fick stor spridning i den antimuslimska miljön, inte minst inom den högerextrema counterjihad-rörelsen.

Anders Behring Breivik var en av dem som inspirerades. Efter hans terrordåd i Norge 2011 granskades och kritiserades myten av journalister och forskare. Trots det lever den vidare i den antimuslimska miljön. Vissa hänvisar direkt till Bat Ye’or och ”Eurabia”, andra inte.

Som Expo har visat så har myten länge florerat inom Sverigedemokraterna. Även i miljön kring partiet, såsom på den till SD närstående sajten Samhällsnytt, pratas det om den. Deras skribent Rolf Malm skriver (180428) en för Eurabia-genren typiskt ödesmättad text, om hur islam med makthavarnas samtycke ”koloniserar Europa. Sakta men säkert och till största delen utan direkt våld. Men med gigantiska ekonomiska stöd från rika, muslimska arabländer.”

Han ser framför sig hur utvecklingen på sikt kommer leda till ”rena inbördeskriget”.

På Avpixlat, föregångaren till Samhällsnytt, var Eurabiaretoriken ännu tydligare. Där gick att läsa att ”vad som väntar oss, när muslimerna genom invandring och hög nativitet kommit i majoritet, är dhimmi-status, en ställning som andra klassens medborgare i vårt eget land.” 

 

Eurabia-myten dyker upp även utanför den organiserade extremhögern. Sommaren 2014 publicerade den pingstkyrkliga tidningen Dagen en debattartikel med titeln ”Mer än en myt, Erik Ullenhag!” av den antimuslimska föreläsaren och kristna konvertiten Mona Walter.

Artikeln var ett svar till den dåvarande integrationsministern som tidigare skrivit att ”rena myter sprids om hur muslimer har som plan att ta över Europa och skapa ett ’Eurabia’”. I sin debattartikel i Dagen svarade Mona Walter Erik Ullenhag att Eurabia inte alls är någon myt. Hon menade sig ha hört imamer predika i Göteborgs moskéer att muslimer ska ”islamisera Sverige” ”genom barnafödande och invandring”.

Nästa dag publicerades en intervju med Mona Walter i den högerextrema veckotidningen Nya tider, där hon återigen hävdade att Eurabia är på riktigt.

Även på den borgerliga sajten Det goda samhället, knuten till den före detta Sida-, FN- och UD-tjänstemannen Patrik Engellaus tankesmedja Den nya välfärden förekommer Eurabiamyten. Det är en sajt som vunnit legitimitet genom att bland andra den före detta moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, Henric Ankarcrona, Riddarhusets tidigare ordförande och Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig samling skrivit för den. 

Vid ett par tillfällen har Eurabiateorin tagits i försvar på Det goda samhället. I oktober 2018 bidrog den före detta radikalislamisten och återkommande Samhällsnyttskribenten Mohamed Omar, numera Eddie Råbock, till mytbildningen. Rubriken på hans artikel lyder kort och gott: ”Eurabien håller på att bli verklighet”.

 

På det internationella planet är sajten Gatestone Institute kanske den mest väletablerade aktören som sprider islamofobiska myter. Här går att läsa artiklar med rubriker som ”Frankrike: På väg mot total underkastelse inför islam”, ”Europas planlagda migrantrevolution”, ”Håller jihadister på att ta över Europa?” och ”Är Storbritannien en islamisk koloni?”.

En skribent menar att Storbritannien ”nu förefaller ha dhimmi-status”, en annan menar att Eurabiateorin inte är någon konspirationsteori, en tredje förklarar att ”om Europas ledare inte agerar nu för att förgöra den inre fienden, kan utfallet mycket väl bli ett ’Afghanskt scenario’ där islamister kontrollerar delar av territoriet och därifrån attackerar städerna.”

Men Gatestone Institute är inte vilken alternativmediasajt som helst. USA:s nationella säkerhetsrådgivare under Trump-administrationen, John Bolton, var Gatestones styrelseordförande från 2013 till 2018.

En annan i Gatestones styrelse som har uppmärksammats är den högerradikala miljonären Rebekah Mercer, som tillsammans med sin far Robert Mercer var avgörande i att hjälpa Trump till makten. I april 2017 avslöjades att Rebekah Mercer var listad som en av Gatestones styrelsemedlemmar. Kort därefter togs uppgifterna om henne bort från Gatestone Institutes hemsida. Gatestone Institute har mottagit 250 000 dollar av familjen Mercer.

Här finns också en koppling till Sverige: den högerextrema författaren Ingrid Carlqvist skrev för Gatestone åren 2015—2016 och stora delar av sajtens innehåll finns översatt på svenska, så väl som andra språk.

På detta vis fortsätter den seglivade Eurabiamytens centrala föreställningar att cirkulera i svensk och internationell media. Ständigt i nya former men med i stort samma budskap.

Läs även: Sagan om Europas undergång

Sverigedemokratiskt flygblad.

 

Mytkollen görs med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor