Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kaleb Cole, ledare för den våldsamma nazistgruppen Atomwaffen Division, får sitt straff fastställt till sju års fängelse. Det tillkännagav Seattles distriktsdomare John C. Coughenour på tisdagen, rapporterar Jewish News Syndicate, JNS.

Det var slutet av september förra året som Kaleb Cole dömdes för sin inblandning i en hotfull hatkampanj riktad mot journalister och medarbetare på människorättsorganisationen Anti-Defamation League, ADL. Kampanjen inleddes januari 2020 i Washington, Arizona och Florida.

Ytterligare tre personer i gruppen har tidigare dömts för sin inbladning i hoten mot ADL-anställda, bland annat den andra ledargestalten Cameron Shea som i augusti förra året dömdes till tre års fängelse.

Personligt riktade hot

Gruppen ska via en krypterad chattgrupp delat material sinsemellan för att identifiera journalister och individer som arbetar mot antisemitism. Enligt USA:s justitiedepartement ska de främst ha fokuserat på judiska och mörkhyade personer.

De fyra spred bland annat affischer riktade mot ADL-medarbetare med budskap som: "Du har fått besök av dina lokala nazister", "Dina handlingar får konsekvenser" och "Vi tittar på", rapporterar JNS.

Atomwaffen Division
Som symbol använder den amerikanska nazistgruppen Atomwaffen Division sig av en svartvit sköld med den klassiska symbolen för radioaktivitet i mitten. Samma typ av sköld användes av Nazitysklands olika SS-divisioner under andra världskriget.

Terrorstämplade

Organisationen Atomwaffen Division, även kända som National Socialist Order, är terrorstämplad i Storbritannien och Kanada. Gruppen, som började synas 2016, är våldsam och propagerar för mord och terrorattacker. Målet är att få demokratin och samhället att kollapsa genom ett blodigt raskrig.

Gruppen har rönt uppmärksamhet för sin propaganda där tungt beväpnade unga män i uniformer, stridsvästar och dödskallemasker ses öva strid ute i de amerikanska skogarna. Andra har inspirerats av stilen, bland annat bar den 15-åring som i december dömdes för skoldådet i Eslöv en likande mundering.