Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På måndagen genomförde österrikisk polis en husrannsakan i Martin Sellners hem. Sellner leder den nyfascistiska identitära organisationen Identitäre Bewegung Österreich, IBÖ.

IBÖ ingår i ett nätverk av snarlika identitära aktivistgrupper, de så kallade Lambdagrupperna, som startats i ett flertal länder under 2010-talet. IBÖ misstänks under 2018 ha mottagit en donation på cirka 16 000 kronor från Brenton Tarrant. Donationen ska ha upptäckts i en pågående österrikisk utredning kring Martin Sellners ekonomiska förehavanden.

Kan terrorstämplas

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz säger att alla kontakter mellan terroristen i Nya Zeeland och medlemmar i den österrikiska identitära miljön måste utredas ”skoningslöst” och ”djuptgående”. Kurz säger även att myndigheterna utreder huruvida IBÖ är en terrororganisation. Om så är fallet ska IBÖ förbjudas.

Kurz har sagt att ”det är viktigt att [Österrikes] oberoende rättsystem kan använda alla nödvändiga medel och resurser för att fullfölja den här utredningen tillsammans med säkerhetspolisen och exponera de här extrema nätverken”, rapporterar The Guardian.

Förbundskanslern tillägger att Österrike måste ha ”full kännedom” om alla extremistiska aktiviteter. Österrikes myndigheter har uppgett att terroristen Brenton Tarrant tidigare har besökt landet, men inte gett några ytterligare detaljer om när besöket skedde och varför.

Delar terroristens världsbild

Martin Sellner har i ett YouTube-klipp bekräftat att det har gjorts husrannsakan i hans hem. I klippet bedyrar han att hans rörelse består av ”fredliga patrioter”, men samtidigt lovar Sellner att IBÖ ska fortsätta att kämpa mot ”Det stora utbytet”.

Det stora utbytet är en central konspirationsteori i den identitära rörelsen, som går ut på att västvärldens vita och kristna befolkning systematiskt håller på att ”bytas ut” genom migration, av de härskande klasserna. Det stora utbytet är också namnet på en bok som skrevs 2012 av den franska högerextremisten Renaud Camus, där konspirationsteorin först formulerades. Brenton Tarrant satte samma titel på sitt manifest, som publicerades i samband med hans terrordåd i Christchurch, Nya Zeeland. I manifestet motiveras massmordet just som en form av kamp mot "Det stora utbytet".

Martin Sellner har en bakgrund i österrikisk nynazism, som han idag säger sig ta avstånd ifrån, rapporterar The Guardian. År 2012 grundade han Identitäre Bewegung Österreich (IBÖ), som en imitation av franska Génération Identitaire (GI), efter kontakter med franska identitärer på ett högerextremt stormöte i Orange. Under Sellners ledning blev IBÖ en av de ledande identitära aktivistgrupperna i Europa.