Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

FÖRLORADE MANDAT LÄN FÖR LÄN

 • Siffrorna återspeglar inte antalet avhopp, utan endast antalet sverigedemokratiska mandat som inte representeras av en SD-politiker. I de län som inte är med på listan har Sverigedemokraterna kontroll över samtliga mandat. Sverigedemokrater som hoppat av men som ersatts av en annan sverigedemokrat ingår alltså inte i siffran.

  I kartläggningen ingår sverigedemokrater som inte registrerats av kommunen som oberoende men som i andra sammanhang som i till exempel media uppgett att de inte längre eller aldrig har representerat partiet. Siffran bygger även på uppgifter direkt från kommunerna.

  Norrbotten 1 av 3
  Uppsala 3 av 15
  Södermanland 11 av 22
  Östergötland 4 av 20
  Jönköping 6 av 33
  Kronoberg 6 av 18
  Dalarna 13 av 26
  Gävleborg 3 av 27
  Västernorrland 1 av 10
  Kalmar 6 av 23
  Blekinge 4 av 28
  Skåne 17 av 167
  Halland 2 av 16
  Stockholm 14 av 40
  Örebro 6 av 23
  Värmland 4 av 21
  Västmanland 12 av 20
  Jämtland 3 av 9
  Västra Götaland 31 av 91
  Se tappade mandat kommun för kommun

I valet 2010 vann Sverigedemokraterna totalt 612 kommunala mandat. Expo Idags granskning visar att partiet förlorat kontrollen över totalt 147 mandat eller 24 procent av dessa mandat, trots Jimmie Åkessons löfte om att partiet inte skulle ha några tomma stolar eller politiska vildar under mandatperioden. Det handlar om 75 politiska vildar och 72 tomma stolar. Det finns flera orsaker till att sverigedemokrater förlorat kontroll över mandat i kommunfullmäktige. I många kommuner och län har interna konflikter lett till avhopp. I Västra Götaland sitter 13 politiska vildar och 18 stolar står tomma, vilket innebär att Sverigedemokraterna förlorat 34 procent av sina mandat i länet. Partiet i Västra Götaland drabbades bland annat av en konflikt i början av 2013 då gruppledaren för Västra Götalandsregionen, Patrik Ehn, uteslöts. Ehn anklagades för att vara "ideologiskt avvikande" av partiledningen, men hade starkt stöd lokalt.

I Stockholms län har Sverigedemokraterna förlorat en tredjedel av sina 40 mandat. I länet sitter nio politiska vildar och partiet har dessutom fem tomma stolar. I Nynäshamn lämnade hela SD-gruppen kommunfullmäktige efter bråk med partiledningen om partistödet.

I Dalarna och Västmanland har interna konflikter duggat tätt. I Dalarna har Sverigedemokraterna idag endast kontroll över hälften av sina mandat och i Västmanland har partiet förlorat kontrollen över 60 procent av sina mandat . Ordföranden i Dalarna och Västmanland, Marie Edenhager, uteslöts tidigare i år ur partiet efter anklagelser om att hon förskingrat pengar. Edenhager sa på en presskonferens att uteslutningen egentligen handlat om "Maktspel, intriger och falanger" inom partiet.

Inte heller Bjuv, den kommun där Sverigedemokraterna fick störst stöd i förra valet, har skonats från interna konflikter. I februari lämnade den populäre ordföranden Allan Jönsson och Tomas Olsson Sverigedemokraterna. Jönsson tog över det nya partiet Framstegspartiet, ett parti som bildats av missnöjda sverigedemokrater och som öppet kritiserar Sverigedemokraterna för toppstyre och nepotism. Konsekvensen av avhoppen för Sverigedemokraterna i Bjuv är att de inte har några kandidater inför nästa val.

Så sent som i juni lämnade Sverigedemokraternas ledamöter i Katrineholm kommunfullmäktige i protest mot sitt eget parti.

En vanlig anledning till avhopp förutom missnöje och konflikter är "privata skäl" eller "tidsbrist". Det visade en granskning som Expo gjorde 2011 då 75 invalda Sverigedemokrater som lämnat sina uppdrag kontaktades.

Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund hävdar att den största anledningen till att partiet förlorar kontrollen över sina mandat är att partiet växer snabbare inför val än det lyckas tillsätta kandidater.

– Risken är att det blir en obalans om antalet lämpliga kandidater växer mindre än vi ökar i valet så att vi inte kan fylla på. Det är ofta nya oerfarna personer som aldrig varit i politiken som lämnar, säger Bylund.

Bylund uppger att han inte kan kommentera de konflikter i flera län som lett till att partiet förlorat kontrollen över mandat, då det inte är han som "jobbar med frågan".

Valmyndigheten registrerar antalet tomma stolar i kommunerna och enligt deras statistik så ligger Miljöpartiet med totalt sex tomma stolar närmast Sverigedemokraternas 72.

Fotnot 140814: Artikeln är uppdaterad efter att Rolf Jönsson i Mörbylånga som tidigare lämnat Sverigedemokraterna och som suttit som politisk vilde i kommunfullmäktige valt att återansluta sig till partiet. Sverigedemokraterna har alltså 75 politiska vildar, istället för 76.

Ämnen i artikeln