Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I veckan har flera avslöjanden gjorts om sverigedemokratiska företrädare som väckt frågor om partiets förhållande till högerextrema idéer och engagemang.

Som Expo tidigare rapporterat om kunde Dagens ETC under tisdagen avslöja att gruppledaren tillika kommunfullmäktigeledamoten för SD Sundbyberg, Richard Torsslow, varit medlem och tränat närstrid med den fascistiska kampgruppen Palaestra FC.

Trots avslöjandet om Torsslows högerextrema engagemang meddelade SD Sundbybergs ordförande Carina Cortés samma dag att hon fortsatt har fullt förtroende för honom som kommunfullmäktigeledamot och gruppledare för partiet lokalt.

Lyssna på Studio Expo

”Oroväckande signaler”

Terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan är medförfattare till rapporten ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern: En studie om den svenska radikalnationalistiska miljön” från 2020.

Palaestra omskrivs i rapporten som handlar om den våldsbejakande extremhögern och alternativhögern i Sverige.

– Det narrativ som finns bland grupper i den här miljön handlar, förutom om antisemitism och hat mot muslimer, också om en stark maskulinitetsnorm. Man talar också om det stora befolkningsutbytet och ett pågående folkmord på vita, säger Magnus Ranstorp.

– Den här är en tematik som använts i manifest för terrordåd och som är våldsbejakande.

Vad tänker du om att en sverigedemokrat som har en ledande position i en kommun deltar i en sådan här grupps kampsportsträning?

– Det är inte olagligt att göra det men personligen tycker jag det är olämpligt. Det ger oroväckande signaler.

Även om det är upp till partiet att hantera situationen tycker Magnus Ranstorp att man borde agera på något sätt.

– Jag tycker inte att man bara kan vifta bort det. Framför allt om man vill hålla borta de här krafterna från partiet. Jag tycker det krävs mer, men det måste ju partiet bestämma.

”Extrema nidbilder av Sverige”

TV4-programmet Kalla Faktas avslöjande i veckan om att SD-toppen Mattias Karlsson varit medförfattare till ett manifest innehållande den högerextrema konspirationsteorin om det stora befolkningsutbytet har skapat debatt. 

Manifestet togs fram för att locka internationella finansiärer till SD-stiftelsen ISK, Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism, på den amerikanska ytterhögerkonferensen CPAC.

Dokumentet innehåller en rad felaktigheter om Sverige – till exempel att riksdagsledamöter förespråkar sharialagar i Sverige och att kristna sånger förbjudits i svenska skolor.

Organisationen, som Mattias Karlsson är frontfigur för, gör också gällande att en vänsterelit styr landet och ser till att göra svenskar till en minoritet i Sverige.

LÄS MER: ”Nej, svenskar riskerar inte att bli i minoritet”

Fem experter som forskar på högerextremism som Kalla Fakta pratat med slår fast att huvudbudskapet i dokumentet bygger på den högerextrema konspirationsteorin om det stora befolkningsutbytet.

Det är samma idéer som terrorforskaren Magnus Ranstorp beskriver som en ingrediens i flera terrormanifest och en viktig inspiration för ensamagerande terrorister, som han skrev om i rapporten från 2020.

Ett tankegods han tycker Sverigedemokraterna ska ta avstånd ifrån.

– Ja, det tycker jag. Det är problematiskt att det paketeras på det här sättet, det är olämpligt att sprida sådana extrema nidbilder av Sverige. Man kan diskutera de olika sakfrågorna, men paketeringen i sig ger luft åt konspirationsteorier.

Mattias Karlssons ansikte pryder majoriteten av sidorna i ISK-manifestet. Texten är också formulerad i jag-form.
Mattias Karlssons ansikte pryder majoriteten av sidorna i ISK-manifestet. Delar av texten är också formulerad i jag-form. Foto: Expo

Står bakom innehållet

Mattias Karlsson, som nyligen blev svensk representant i ett internationellt råd som arbetar mot våldsbejakande extremism och terrorism, säger till Kalla Fakta att han inte skulle använt ”så drastiska formuleringar” som förekommer i dokumentet och att han inte vill ta ställning till ”enskilda formuleringar”.

Men han säger också att han betraktar innehållet i manifestet om befolkningsutbytet varken som högerextremt eller som konspirationsteoretiskt – utan som fakta.

– I grova drag tycker jag det pekar ut en riktning i svensk samhällsutveckling som jag menar till största delen är korrekt, säger han i Kalla Faktas inslag.

Partiledaren Jimmie Åkesson vill inte kommentera dokumentet som Mattias Karlsson varit medförfattare till.

– Det är ett internt arbetsdokument som inte är färdigt, så jag förstår inte varför det är intressant att jag ska tycka någonting, säger han till TV4.

Istället går han till attack mot TV4:s reporter och kallar intervjun med Mattias Karlsson för ”ett journalistiskt haveri”.

Lyssna på Mytpodden

Riskerar trigga ensamagerande

Terrorforskaren Magnus Ranstorp varnar däremot för att det finns risker med att sprida den typen av konspirationsteorier som återfinns i SD-stiftelsens manifest.

– Det finns risk att det skapar syre för ensamagerande personer som kan ta till våld. Det är inte olagligt att yttra sig på det här sättet, men man får ju fråga sig hur lämpligt det är att sprida så svartvita bilder av verkligheten, säger Magnus Ranstorp.

Han är samtidigt noga med att framhålla att det inte går att dra allt för långtgående slutsatser om vilka risker det finns med idéerna i ISK-dokumentet.

– Det går inte att sätta kausala likhetstecken mellan dokumentet och exempelvis Anders Behring Breivik.

Han beskriver att han ser den högerextremism som växer fram i dag som ett ideologiskt hopplock av idéer där konspirationsteorier spelar en viktig roll.

Därför, säger Magnus Ranstorp, är det extra viktigt att det finns en tydlig rågång mot just konspirationsteorier hos politiska partier.

– Jag tycker det är jätteviktigt att man är nyanserad och funderar kring vad det är för bild man vill sprida om Sverige och om den stämmer överens med verkligheten, särskilt när man ingår i ett regeringsunderlag.