Värmen i Forserum och viljan i Bollnäs
Värme och vilja. Dessa två positivt klingande ord är vad jag tar med mig efter att ha besökt två antirasistiska manifestationer under den här helgen. Två manifestationer som skiljde sig en del ifrån varandra men som båda, på både gott och ont, ändå är tydliga tecken i tiden.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:27
Publicerad: 2012-08-25, 22:49
Lästid: 5 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
På fredagskvällen besökte jag Forserum i Nässjö kommun. Det lilla samhället med dryga 2000 invånare hade under veckan uppmärksammats för en rad hatbrott riktade mot de forserumsbor som har invandrat från Somalia. Samhällsföreningen på orten hade snabbt utannonserat ett fackeltåg för att visa att nu fick det minsann vara slut på de rasistiska trakasserierna från det gäng som sedan länge har härjat i byn.
På den skolgård dit en del av Forserums ungdomar inte längre vill gå på grund av trakasserierna var det fullt med folk. "Men oj! Vad många vi är!" var en vanlig kommentar bland alla de från orten och närliggande samhällen som befann sig på platsen. När fackeltåget anlände till det lilla torget och de lokala musikerna från kyrkan uppträdde var det många som reflekterade över situationen i Forserum och berättelserna var många.
- Vi i Forserum är inte rasister. Det är våra vänner som har trakasserats, men vi hade inte en aning om att detta gått så långt", sa någon.
- Vi har inte förstått hur pass stort det här är. Nu har vi förstått och nu måste vi göra någonting åt det, sa någon annan.
- Det är inte hela Forserum som är skyldiga, det är en grupp, sa en av alla de forserumsbor som trakasserats bara för att han råkar komma från Somalia.
En som ville berätta sin historia var Mert. Mert förklarade att det inte bara var somalierna som trakasserades. Han hade själv fått utstå hån och hat bara för att hans föräldrar kom från Turkiet.
- Förr gick jag inte ut ensam. Det där gänget kom alltid i grupp. De jävlades med mig bara för att jag är turk, förklarade han.
Sedan berättade Mert att han känt sig tvingad att "bli svensk". För att bli accepterad slutade han umgås med några av sina vänner som också hade invandrarbakgrund. Det var som värst för några år sedan, förklarar han sen, men nu när han går inne på gymnasiet i Nässjö är det lite lättare.
Enligt Mert som också spelar i Forserums fotbollslag i division sex eskalerade rasismen på orten för ett par år sedan i samband med att Sverigedemokraterna kom in riksdagen. De som hotar och trakasserar invandrare i Forserum är dock inte organiserade i någon högerextrem gruppering.
- Men det var som att de fick självförtroende och blev stärkta när SD kom in, tyckte Mert.
En som förmodligen hade blivit glad om han hade hört Merts analys av de eskalerande trakasserierna på orten är sverigedemokraten Sven-Erik Karlsson i småländska Högsby. Karlsson uppmärksammades nämligen under fredagen för att i den SD-anknutna sajten Avpixlats kommentarsfält önskat att gäng likt det som trakasserar somalierna i Forserum borde finnas i varje kommun i Sverige.
Om fackeltåget i Forserum präglades av värme och insikter om att nu krävdes det gemensam samling så var det vilja och ungdomligt engagemang som präglade lördagens manifestation i Bollnäs.
Tre tjejer i gymnasieåldern hade blivit förbannade när Svenska Motståndsrörelsen hade dykt upp i deras hemstad för lite mer än en månad för att utnyttja oron i staden efter en misstänkt överfallsvåldtäkt. Nazisterna hade dykt upp med hängsnaror på torget och tjejerna tyckte att det var dags att göra något så de kallade till en manifestation för mångfald. Men efter hot och diverse uthängningar på internet bestämde de sig för att skjuta upp manifestationen någon månad.
Nu stod de tre på rad på den lilla scenen på torget i Bollnäs och hälsade de närmare 500 antirasisterna. Ett par timmar tidigare hade Svenska Motståndsrörelsens aktiviststyrka återigen visat sig i Bollnäs men de var betydligt färre än antirasisterna. Den antirasistiska manifestationen blev en demokratisk styrkedemonstration även om talarlistan var lite väl lång och de tre arrangörerna hade ett betydligt mer kärnfullt budskap än flera av de utsocknes talare som kommit till Bollnäs för att visa arrangörerna sitt stöd.
Men för att ha varit den första manifestationen som de tre bollnästjejerna anordnade kan den inte annat uppfattas som en succé. Sen kan nazister, sverigedemokratiska riksdagsledamöter och andra som uppenbarligen inte gillar antirasism och människovärde som har spridit hån och hat om arrangörerna säga vad de vill på sina hatfyllda tillhåll på nätet.
Samtidigt som den antirasistiska manifestationen ägde rum briserade nyheten att den lokala SD-avdelningen i Bollnäs starke man Pär Norling förklarat att han ogillade demonstrationen för att muslimer skulle delta. Vidare hade sverigedemokraten förklarat att han ville förbjuda islam i Sverige och utvisa alla muslimer, även de som är födda i Sverige.
Helgens antirasistiska manifestationer visade att människor ute i landet på allvar har börjat få nog av intoleransen och dess olika uttryck. Det ger hopp om framtiden och arrangörerna i både Forserum och Bollnäs har otaliga anledningar att vara stolta och nöjda med sina arrangemang. Nu börjar det långsiktiga arbete som många av manifestationernas talare och deltagare önskade sig.