Protester mot homoäktenskap i Frankrike | Expo.se

Protester mot homoäktenskap i Frankrike

Publicerad 2012-11-09 11:57

Frankrikes president François Hollande har lämnat in ett förslag till att legalisera samkönat äktenskap. Motståndarna är dock rädda för vad som kan hända, bland annat hävdar kritiker att en lagändringen kan leda till incest.

När François Hollande ställde upp i Frankrikes presidentval lovade han att legalisera äktenskap för homosexuella. I onsdags, nästan ett halvår efter Hollande tillträdde som president, lämnades lagförslaget in. Det kan betyda att Frankrike i början av nästa år blir det tolfte landet i världen att legalisera samkönade äktenskap.

– Det här är ett stort framsteg, inte bara för några få, utan för hela vårt samhälle, sa Hollande enligt the Guardian på ett regeringsmöte i onsdags.

I Frankrike är det sedan 1999 lagligt för homosexuella att ingå i registrerade partnerskap. För att få adoptera barn, oavsett sexuell läggning, måste man däremot vara gift. Om den nya lagen går igenom får homosexuella förutom andra juridiska rättigheter, möjligheten att adoptera barn.

Protesterna mot det här lagförslaget har dock varit många. Förra månaden demonstrerade hundratals människor över hela Frankrike och fler än 1000 borgmästare har skrivit på namnlistor mot lagförslaget. Störst motstånd finns inom den katolska kyrkan.

Kardinal Andre Vingt-Trois, ärkebiskop i Paris, är en av dem som arbetar mot förslaget. På ett biskopsmöte i Lourdes sa han att det är ett ”svek” som skulle sätta hela samhället i gungning och leda till att till att barn med homosexuella föräldrar ”diskrimineras”, berättar CNN.

En av borgmästarna i Paris, François Lebel, är också emot lagförslaget. Enligt New York Times har han varnat för vad som kan hända om den Franska regeringen accepterar ett lagförslag som är så tabubelagt. Bland annat tror han att den nya lagen möjliggör en legalisering av polygami och incest.

Det konservativa partiet UMP kräver att få mer tid till att diskutera förslaget. The Guardian rapporterar att Serge Dessault, som är senator i UMP, gjort ett uttalande i fransk radio om de farhågor han har:
– Det blir slutet för familjen, slutet på barnens utveckling, slutet på utbildning. Det är en stor fara för nationen.

Trots motståndet visar en undersökning av Franska Institutet för den Allmänna Opinionen (IFOP) och tidningen Le Monde att de flesta fransmän har är positiva till en förändring. Enligt dem är 65 procent för lagförslaget för legaliseringen av samkönat äktenskap och 52 procent för homosexuellas rätt att adoptera.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons