Högerextrema tidningar beviljas miljonstöd | Expo.se

Högerextrema tidningar beviljas miljonstöd

Publicerad 2014-02-19 14:09

Nationell Idag får fortsatt presstöd (Foto: Expo)

Presstödsnämnden har preliminärt beviljat de högerextrema tidningarna Nationell Idag och Nya Tider miljoner i presstöd för 2014. Nya Tider får dessutom ökat presstöd.

Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag meddelade nyligen att ordföranden för Föreningen Nationell Idag och partiledaren för Nationaldemokraterna, Marc Abramsson, som driver tidningen byts ut. Han efterträds av Björn Herstad, som har ett förflutet i Nationaldemokraterna. Samtidigt har den uteslutne Sverigedemokraten Patrik Ehn trätt in som redaktör för tidningen. Expo Idag har kunnat visa att flera av de som nu involverar sig i tidningen har kopplingar till den fascistiska så kallade identitära-rörelsen.

Tidningen har haft presstöd sedan 2009. Från 2010 har tidningen haft ett årligt presstöd på 1, 679 miljoner kronor. På onsdagen beviljade presstödsnämnden Nationell Idag preliminärt samma summa för 2014.

Nya Tider, bildades efter en konflikt i Nationell Idag. Bland annat anklagade Nationaldemokraternas partiledare, Marc Abramsson, den dåvarande chefredaktören för Nationell Idag, Vávra Suk, för förskingring. Suk är nu chefredaktör för Nya Tider och tidningens redaktion består av tidigare medarbetare på Nationell Idag. 2013 beviljades Nya Tider 1 679 000 kronor i stöd, dessutom fick tidningen 209 875 kronor retroaktivt för 2012.

Nya Tider beviljas preliminärt 2 239 000 kronor för 2014. En ökning på över en halv miljon kronor, sedan föregående år.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons