Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Omar Mateens besinningslösa mördande på gay-klubben Pulse i Orlando, Florida, i helgen lämnade 50 döda och 53 skadade. Dödssiffran väntas stiga. Det är den värsta masskjutningen och det är den värsta attacken mot hbtq-personer i USA:s historia.

Dödliga attacker mot gay-barer eller klubbar har däremot skett flera gånger tidigare i USA. Den händelse som fram till helgens terrordåd brukade räknas som den värsta skedde tidigt på morgonen den 24 juni år 1973 när någon satte eld på gay-baren the Upstairs Lounge i New Orleans. Lokalen var full av folk. 32 personer dog och dussintals skadades svårt.

Ingen ställdes någonsin till svars för mordbranden. Djupt rotad homofobi inom rättsväsendet, bland politiker och inom den lokala katolska kyrkan har senare pekats ut som orsak till att väldigt liten ansträngning gjordes för att få fast på gärningsmannen.

I februari år 1997 sprängde Eric Robert Rudolph en bomb på gay-stället the Otherside Lounge i Atlanta som skadade fem personer. Rudolph, som bland annat var fanatisk homofob och abortmotståndare, var även skyldig till bombdådet mot sommar-OS i Atlanta år 1996.

År 2000 öppnade Ronald Edward Gay eld på en gay-bar i Roanoke, Virginia, och dödade en person och skadade sex andra. Gay angav som motiv att han var upprörd över att återkommande bli föremål för homofoba skämt på grund av sitt efternamn.

År 2006 blev fyra personer svårt skadade på Puzzels Lounge i New Bedford, Massachusetts, när Jacob D Robida gick in och högg bartendern med en yxa. Han blev sedan avväpnad av gästerna men lyckades dra upp en pistol och sköt tre personer innan en vansinnesfärd tog vid.

På nyårsafton år 2013 hällde Musab Masmari ut bensin och satte eld på den kända gay-nattklubben Neighbours Nightclub i Seattle. Vid tillfället fanns 750 personer i lokalen. Av en slump upptäcktes elden och ingen skadades. Masmari hade tidigare sagt till vänner att homosexuella borde "utrotas".