Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 6 februari som Säkerhetspolisen gjorde ett tillslag mot en villa öster om Stockholm och två män greps misstänkta för bland annat olovlig kårverksamhet.

Enligt en källa till Expo är en av dessa en man i 45-årsåldern. Mannen har fram tills nyligen varit vapenhandlare och har en lång karriär inom säkerhetsbranschen, något SVT var först att berätta om.

Bland annat har han sålt vapen och utbildat i vapenhantering. Mannen ska inom ramen för en privat skytteförening ha vapentränat poliser och militärer, något Svenska Dagbladet var först att rapportera om. I föreningen har han också varit vapenansvarig och har av sina sociala medier att döma ett stort vapenintresse.

Brottet olovlig kårverksamhet ingår i kategorin högmålsbrott som omfattar brottslighet som hotar landets inre säkerhet. Lagen ska förhindra verksamhet som riktar sig mot staten eller statsskicket och gör det förbjudet att olovligen starta eller vara med i en grupp som enkelt kan utvecklas till en militär trupp eller poliskår.

Brottet är ovanligt och senast en förundersökning om olovlig kårverksamhet inleddes var så vitt Expo erfar 2003 när Klas Lund, som då var ledare för Svenska motståndsrörelsen (nuvarande Nordiska motståndsrörelsen, NMR) misstänktes för brottet tillsammans med sex andra ledande nazister. Utredningen lades dock i ett senare skede ner utan att gå till åtal.

Bär SS-tatuering och poserar med vapen

På en mängd bilder i mannens sociala medier poserar han med vapen. Några av bilderna är sätt att marknadsföra de bolag inom säkerhetsbranschen som han drivit. Andra har han postat för att manifestera sitt intresse för vapen och skytte.

På en av bilderna poserar han i bar överkropp och solglasögon. Bilden är beskuren vid övre delen av mannens bröst, men på mannens högra axel syns en tatuering av en Totenkopf – dödskallesymbolen som bland annat prydde SS-uniformerna i Nazityskland. Under efterkrigstiden har symbolen använts av vit makt-grupper som bland andra den brittiska terrorgruppen Combat 18.

På flera andra bilder, där mannen poserar i skjutklar ställning med vapen, syns att han har dubbla S-runor intatuerade på höger arm, under dödskallesymbolen. Dubbla S-runor, eller Sigrunor som de också heter, är ett av de mest kända tecknen inom den nazistiska symbolfloran – detta eftersom Hitlers SS-styrkor just bar dubbla S-runor på uniformens krage.

SS-styrkorna var ursprunglingen Adolf Hitlers egna livvaktsstyrka. SS ansvarade för koncentrations- och förintelselägren och för hela genomförandet av Förintelsen.

Expos genomgång av mannens konton i sociala medier visar att han också är vän med flera profiler inom extremhögern och den konspirationistiska rörelsen i Sverige.

Prenumererade på nazistisk terrortidning

Expos granskning av den misstänktas högerextrema engagemang visar att mannens namn fanns i den militanta nazisttidningen Info-14:s prenumerantregister runt millenieskiftet. Tidningen drevs under sexton år av några av Sveriges mest ökända högerextremister och fungerade under 1990-talets senare hälft som organ för extremhögerns mest militanta grupperingar.

Info-14 ägnade sig bland annat åt uthängningar av meningsmotståndare och antirasister. Det uttalade målet med dessa var att de som hängdes ut skulle utsättas för attentat.

Tidningen hyllade även polismorden i Malexander och skrev uppskattande om mordet på utrikesminister Anna Lindh som på tidningens sajt kort efter mordet kallades ”folkförrädare”.

Mannens namn förekommer också i en intern kontaktlista över ”nationella aktivister”, som upprättats inom den svenska vit makt-rörelsen under 90-talet, som Expo tagit del av.

Lyssna på Studio Expo

Åtalad i stor vapenhärva

Förutom misstankarna om olovlig kårverksamhet är mannen en av 15 åtalade i en stor vapenhärva som uppdagades 2021. Polisen slog då till mot en rad personer i en gryningsräd. Mannen är i målet åtalad för vapenbrott och misstänks ha sålt skjutvapen och ha framställt underlag till vapenlicenser på falska grunder till sina kunder – som han också tränat i vapenhantering. Dom i det målet är planerad att meddelas under nästa vecka.

I vapenbrottshärvan står också en SD-politiker åtalad, som har familjeband till 45-åringen. När åtalet mot politikern blev känt valde han att hoppa av sina politiska uppdrag.

Tidigare dömd

45-åringen dömdes 1995 till två månaders fängelse och skyddstillsyn i en dom gällande stöld av automatvapen. Brotten mannen dömdes för var grov stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, häleri, olaga vapeninnehav och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

I domen beskrivs hur mannen, tillsammans med andra, stulit bland annat vapen och fordon och senare förvarat en k-pist, ett hagelgevär, ett kulgevär och en pistol i sin dåvarande bostad i en stockholmsförort.

2003 dömdes han för olaga hot då han i sitt jobb som entrévärd för en biljardhall hotat tre gäster ur samma sällskap med att han skulle ”sätta en kula i huvudet” på dem.

2012 dömdes mannen för grovt bedrägeri, året dessförinnan avslutades hans anställning inom Försvarsmakten.

Åklagaren: ”politisk kontext viktigt”

Kammaråklagare Henrik Olin är förtegen om huruvida brottet som mannen misstänks för har en ideologisk koppling till högerextremism och hänvisar till förundersökningssekretess.

– I det här läget kommenterar jag inte vilken eller om det finns någon koppling till någon politisk miljö överhuvudtaget kring de här brottsmisstankarna.

Är högerextremism något ni har som inriktning i utredningen?

– Generellt sett så är den typen av frågeställningar av intresse givet att det här är en brottsmisstanke som ytterst riktar sig mot statsskicket. Det är klart att ideologisk kontext är en viktig omständighet – men om och vilken, det är inget som jag kommenterar just nu, säger kammaråklagare Henrik Olin.

Henrik Olin vill inte svara på huruvida det funnits utvecklade planer på att gå till angrepp mot statsskicket eller svenska staten och hänvisar till utredningens känsliga läge.

I ett mejl till Expo skriver Försvarsmaktens presstjänst att gripandena är ett samarbete mellan militära underrättelsetjänsten, Must, och Säpo. De uppger också att mannens anställning inom Försvarsmakten upphörde för 12 år sedan.

”Bara personer som är lojala, pålitliga och inte har för stora sårbarheter har en plats i Försvarsmakten”, skriver Försvarsmaktens presstjänst i ett uttalande.

Expo har sökt den misstänkte, men han har inte återkommit. Mannens försvare vill inte heller uttala sig och hänvisar till att han är belagd med yppandeförbud.