Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna vann fyra mandat i Säter, ett av mandaten tar Johan Karlsson kontroll över efter att ha fått fyra personröster på Sverigedemokraternas valsedlar. Han är medlem i nazistiska Svenskarnas parti och en bild på honom visar att han var funktionär på Svenskarnas partis förstamaj-demonstration i Jönköping i år. Han går med en sköld nära partiledaren Stefan Jacobsson.

Karlsson sprider dessutom på Facebook nazistisk propaganda och han har bland annat uppmanat sina följare att rösta på Svenskarnas parti.

"Den tydligaste markeringen som en svensk kan göra mot den mångkulturella mardrömmen, är att lägga sin röst på Svenskarnas parti", står det på en bild på partiets ledare Stefan Jacobsson som Karlsson lagt upp på sin Facebook.

Han uppmanade även andra att delta på Svenskarnas partis senaste demonstration i Stockholm i augusti i år. Karlssons nazistiska engagemang sträcker sig långt tillbaka. 2002 var han medlem i Svenskarnas partis föregångare Nationalsocialistisk front, en organisation han också beställt litteratur och propaganda från. Han har till exempel beställt boken "Mystiken kring Hitler". På Svenskarnas partis webbshop Armenius beskrivs boken:

"Ur denna mystik framträder en oerhört godhjärtad, varm Adolf Hitler utan egentliga brister, någonting mer än en människa? Nästan en gudomlig gestalt med profetiska och övernaturliga gåvor. Den här skriften innehåller två olika skildringar av Hitler, nedtecknade av två av hans nära vänner och beundrare."

Karlsson dömdes 2004 för grovt rattfylleri och 2006 för brott mot knivlagen.

Expo Idag inte lyckats nå Johan Karlsson för en kommentar om han tänker sitta kvar på sverigedemokraternas mandat i Säters kommunfullmäktige. Svenskarnas parti har inte kommenterat om medlemmar som tagit kontroll över mandat som tillhör Sverigedemokraterna kommer att tillåtas att företräda Svenskarnas parti i kommunfullmäktige.