Nazister utlämnas till Tyskland

Publicerad 2009-02-26 11:35

De två nazister som av tysk polis misstänks för att ha spridit olaglig vit makt-musik kommer att utlämnas från Danmark till Tyskland, rapporterar dansk media.

De två männen, Flemming Muff Christiansen, en 32-årig dansk medborgare och Stephan Günther, en 33-årig tysk medborgare greps av dansk polis den 27 augusti förra året. Båda är kända figurer i högerextrema sammanhang och är knutna till danska Blood & Honour. Gripandet skedde på begäran av Åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main som misstänker att männen ingår i ett underjordiskt nätverk med förgreningar i Tyskland, Sverige, Australien, Finland och Danmark. Via detta nätverk ska olaglig vit makt-musik ha förts in i Tyskland. De två männen är misstänkta för hets mot folkgrupp och riskerar mångåriga fängelsestraff.

I samband med gripandet begärde Åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main att de två männen skulle utlämnas till Tyskland. Efter en utdragen process tog det danska justitieparlamentet den 20 februari beslutet att gå med på att lämna ut de två männen. Enligt beslutet ska de utlämnas inom tio dagar.

Även dansken Kasper Kröner, som är bosatt i Sverige, misstänks ingå i nätverket. Han begärdes i höstas utlämnad men svenska myndigheter sa nej.

Källor: 
InfoTorg

Ge en gåva till Expo

Tycker du att Expo gör ett viktigt jobb? Vill du att vi ska fortsätta granska extremhögern och andra som sprider rasism i samhället? Stötta oss gärna. Pengarna går till mer research, granskande journalistik och utbildning – mer antirasism till fler.