Ytterhögerprofil döms för hets mot folkgrupp | Expo.se

Ytterhögerprofil döms för hets mot folkgrupp

Publicerad 2023-03-17 16:27

Jan Sjunnesson har en lång karriär inom den svenska ytterhögern bakom sig.

Jan Sjunnesson har en lång bakgrund inom den svenska ytterhögern.

I en tweet skrev Jan Sjunnesson att åldringsrån var ”en romsk specialitet”. Nu döms den tidigare chefredaktören för SD-sajten Samtiden och SwebbTV-grundaren Jan Sjunnesson för hets mot folkgrupp.

Det var efter en polisanmälan av föreningen Näthatsgranskaren som en förundersökning mot Jan Sjunnesson inleddes i maj 2022. I en tweet från 2022 delade Sjunnesson en länk till en artikel på en stor svensk mediesajt. Till artikeln, som handlade om ett rån mot en pensionär i södra Sverige, skrev Sjunnesson att det var ”en romsk specialitet”.

I polisförhör nekar Jan Sjunnesson till brott. Han säger också att han inte vet att personerna det skrivs om i artikeln han länkar till är just romer, men vidhåller ändå att det är en ”romsk specialitet” att råna äldre.

Han beskriver i polisförhöret hela idén om att han skulle vara en gärningsman som ”absurd” eftersom han ser sig själv som en person som står på brottsoffrens sida.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att Jan Sjunnesson hade cirka 18 000 följare på sin Twitter när han spred innehållet han döms för. Tweeten har också varit tillgänglig för personer som inte har ett twitterkonto, konstaterar rätten, och förmodas därför haft stor spridning.

Grundade SwebbTV och ledde SD-sajt

Jan Sjunnesson var mellan 2014-2015 chefredaktör för Sverigedemokraternas sajt Samtiden. Han sparkades dock av partiet 2015 efter att han i en intervju med Dagens Nyheter berättat att Samtiden i det fördolda styrdes av den tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist, trots att Almqvist sedan tidigare tvingats bort från partiet efter den så kallade järnrörsskandalen.

Efter att han lämnat Samtiden har han skrivit för flera högerextrema alternativmedier, däribland Nya Tider, Avpixlat och Dispatch International. Han var också, som aktiv sverigedemokrat med och startade upp den högerextrema sajten SwebbTV tillsammans med dess nuvarande förgrundsgestalt Mikael Willgert. 2015 och 2016 arrangerade han de antimuslimska demonstrationerna ”Pride Järva”.

2015 uppmärksammades han av Expo för att sprida grova antimuslimska och homofoba budskap samt för kontakter med förintelseförnekare. Under 2020 uttalade han också sitt stöd för Rasmus Paludans och Stram Kurs koranbränningar.

I dag är han ordförande för föreningen Yttrandefrihetsombudsmannen.

Böter och villkorligt

Tingsrätten skriver i sin dom att straffvärdet för handlingen som Jan Sjunnesson döms för är två månaders fängelse, ifall rätten hade valt det straffet. Jan Sjunnesson döms dock, mot sitt nekande, till 60 dagsböter om 220 kronor vardera – en totalsumma på 13 200 kronor. Han ska också betala en avgift till brottsofferfonden på 800 kronor.

En eventuell överklagan ska vara inlämnad till tingsrätten senast 5 april.

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons