Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under tisdagskvällen lanserades datum för när det högerextrema Nätverkets så kallade Svenska bok- och mediamässa ska hållas. I samband med det presenterades också en handfull profiler inom den högerextrema miljön som uppgavs vara klara talare på mässan. 

Bland namnen i lanseringen fanns också affärsmannen Leif Östling och den tidigare sverigedemokratiska riksdagsledamoten Elsa Widding. Men bara ett dygn efter lanseringen har de två största affischnamnen hoppat av. 

Svenska bok- och mediamässan 

Den högerextrema, så kallade Svenska bok- och mediamässan är ett årligt arrangemang av det så kallade Nätverket. Under flera års tid har mässan arrangerats på Royal Park Hotel i Solna och den har lockat en slags elit inom den svenska ytter- och extremhögern samt personer ur den svenska konspirationistiska miljön.

Varje gång har mässans deltagarlista dominerats av högerextremister, konspirationister. kända förintelseförnekare och aktivister ur den högerextrema mediasfären.

2022 visade Expos genomgång att närmare 80 procent av de bokade talarna kom direkt ur extremhögern och den konspirationistiska miljön.

Läs mer om Nätverket i Expos wiki >>

Fel mässa

Enligt tidningen Syre uppger Elsa Widding under tisdagen att hon och arrangörerna för mässan aldrig spikat hennes medverkan på mässan, utan bara fört en dialog om det och att hon inte bestämt sig för om hon ska medverka eller ej.

Under onsdagsmorgonen skriver hon i ett sms till tidningen att hon inte tänker medverka.

Affärsmannen Leif Östling, som i dag driver organisationen Kommissionen för Skattenytta har en annan förklaring till att han utannonserats som talare. Nämligen att han tackat ja – till fel bokmässa.

Genom organisationens pressansvarig Bettina Kashefi meddelar Östling att han ställt in sin medverkan på Svenska bok- och mediamässan och att han trott att han tackat ja till att medverka på den stora, årliga bokmässan i Göteborg som arrangeras en vecka tidigare.

Försöker boka kändisar

Genom åren har det gjorts flera försök från arrangörens sida att normalisera mässan och dölja dess högerextrema prägel, bland annat genom att locka kända personer att medverka. 2021 medverkade exempelvis Dogge Doggelito och 2022 användes entreprenören Jan Emanuel Johansson som affischnamn inför mässan. Han ställde dock in sin medverkan efter att tidningen Expressen rapporterat om att han utannonserats.

Expo kunde samma år, tillsammans med det isländska magasinet för grävande journalistik, Stundin, avslöja att den tidigare isländska statsministern Sigmundur Daví∂ Gunnlaugsson skulle delta i mässan. Han hoppade dock av mässan efter att hans medverkan fått mediauppmärksamhet.

Andra kända personer som medverkat på mässan är skådespelaren Ulf Brunnberg, ex-predikanten Runar Sögaard och skogsmiljardären Karl Hedin.

Avhoppare i blåsväder

Elsa Widding har på senare tid varit i blåsväder efter att Expo avslöjade hennes medverkan på den konspirationistiska konferensen Spotlight i norska Stavanger, där hon delade scen med förintelseförnekare och personer som hävdat att coronapandemin var en bluff.  

Efter publiceringen valde Elsa Widding att lämna Sverigedemokraterna efter att partiet, enligt henne, inte tagit henne tillräckligt i försvar.

Affärsmannen Leif Östling medverkade 2019 i den högerextrema och konspirationistiska webbtv-kanalen SwebbTV med nära koppling till Nätverket som ligger bakom den aktuella mässan. I intervjun han gav till sajten sade han att Sverige ”tagit in alldeles för mycket folk utifrån” som kommer från ”ett samhälle vi lämnade för hundra år sedan”. 

Han fällde också uttalanden om att det riskerar att bryta ut inbördeskrig i Sverige – något som den statskontrollerade ryska kanalen RT senare gjorde propaganda av.

Till tidningen Expressen förklarade Leif Östling då sin medverkan i SwebbTV med att han inte gjort ”tillräcklig research” om vad det var för sammanhang han deltog i.